Uvjeti sudjelovanja

Za sudjelovanje na iskustvenoj radionici sistemskih konstelacija, potrebno je zadovoljiti određene uvjete, kako bi oformljena grupa pružila sigurno i podržavajuće okruženje za sve uključene. Pod ovim uvjetima, svatko može, neometano i neopterećeno grupnim dinamikama, bivati sa svojim procesom, a to je i ono najbitnije. 

Prije potvrde prijave za sudjeovanje, molim vas pažljivo pročitajte sljedeće uvjete i složite se s njima. 

PRIJAVA ZA SUDJELOVANJE 

Prijavljujem se za sudjelovanje na sistemskim konstelacijama svojim izborom, pri punoj svijesti. 

Razumijem da se u meni mogu pokrenuti razni emotivni procesi u nadolazećim danima, uoči radionice.

Prije radionice neću konzumirati alkohol, droge ili bilo koja druga opoidna sredstva.

Na radionicu dolazim odmorno, spremno i otvoreno za nove sistemske uvide. 

Na radionicu ću doći u dogovoreno vrijeme, bez kašnjenja. Ako me nešto spriječi u tome, uključit ću se u radionicu bez ometanja. Ako to nije moguće u tom trenutku, pričekat ću prvu sljedeću pauzu. 

Spreman sam iznijeti činjence o svom obiteljskom sistemu pred grupom kao i životno pitanje za koje tražim uvid i razrješenje na sistemskoj razini. 

Iako imam namjeru postavljati svoju konstelaciju, prihvaćam i poštujem odluku konstelatora ako odluči da trenutno nije prikladno ili pogodno vrijeme za to. 

Metodi sistemskih konstelacija pristupam s poštovanjem, također kao i prema začetniku metode – Bertu Hellingeru, zatim konstelatoru (voditelju radionice) i svima prisutnima. 

RAZINA SUDJELOVANJA 

Samostalno biram razinu sudjelovanja na iskustvenoj radionici sistemskih konstelacija. 

Bez obzira na odabranu razinu sudjelovanja (postavljanje vlastite konstelacije, predstavnik u tuđim konstelacijama ili promatrajući), pristajem sudjelovati cijelo vrijeme trajanja radionice. 

Ako me netko odabere za predstavnika u konstelaciji, zadržavam pravo odbiti sudjelovanje ako se trenutno ne osjećam raspoloživo za tu razinu sudjelovanja, bez dodatnog objašnjenja. 

Kad se stavljam u službu predstavnika u konstelaciji, sve senzacije (osjećaje, misli, kretnje i dr. porive…) tumačim kao informaciju iz sistema koji je postavljen u konstelaciji. 

Kad izađem iz uloge predstavnika u konstelaciji, svaki proces koji se pokrenuo u meni prihvaćam i tumačim kao informacije za mene i moju dušu. 

OSOBNA ODGOVORNOST I RESURSI 

Konstelaciji pristupam kao odrasla osoba. Trenutno raspolažem s dovoljno osobnih resursa da mogu odgovorno i samostalno nositi se s vlastitim procesom, koji bi konstelacija mogla pokrenuti u meni, za vrijeme trajanja radionice kao i nakon nje. 

Nakon postavljanja vlastite konstelacije, kao i prilikom sudjelovanja na radionici kao promatrač ili predstavnik u tuđoj konstelaciji, svjestan sam da može doći do emotivnih reakcija, za koje je   potrebno neko vrijeme da se integriraju. Razumijem da to može zahtijevati određenu energiju kao i vrijeme za prihvaćanje primljenih uvida iz konstelacije, dok sve ne “sjedne na svoje”. 

Što god da se pokaže u konstelaciji, snosim osobnu odgovornost o odlukama koje donosim vezano za svoj život, nakon dobijenih uvida. 

Razumijem da konstelacije nisu zamjena za druge vrste terapija, a koje su potrebne za moje stanje (psihoterapija, konvencionalno liječenje, od liječnika propisani medikamenti…). 

NAČIN KOMUNIKACIJE I POVJERLJIVOST 

Prihvaćam runde kao način komunikacije na radionici.

Za ostale sudionike iz grupe se stavljam u službu isključivo kao predstavnik u konstelaciji. Kad ne sudjelujem u konstelaciji kao predstavnik, u tišini promatram tuđu konstelaciju kao i unutarnje senzacije i kretanja u svojoj duši, koje konstelacija potiče u meni. Pri tom se bavim svojim osobnim pitanjima, bez uplitanja u tuđa pitanja. 

Isto prakticiram za vrijeme trajanja cijele radionice, uključujući i pauze. Ne zapitkujem i ne komentiram tuđe konstelacije, osim iz uloge predstavnika, kad se to od mene traži. 

Ako dođe do jake emotivne reakcije nekog od sudionika u grupi, neću mu prilaziti, savjetovati ga, tješiti ga ili mu pokušati pomoći na bilo koji drugi način. Razumijem da bi takvo moje ponašanje omelo tuđi proces. Dozvoljavam drugim sudionicima da se nose sa svojim procesom s potpunim povjerenjem, bez mog uplitanja i ako dobijem poriv da se umiješam,  suzdržat ću se od bilo kakve akcije u tom smjeru.

Nakon radionice, sa sobom ću ponijeti samo ono što je za mene. Sve što se tiče ostalih sudionika ostavljam njima. Neću dijeliti pojedinosti o tuđim konstelacijama s trećim stranama. Nakon radionice, neću kontaktirati druge sudionike, niti komentirati njihovu konstelaciju. 

PROMJENA PARADIGME I REZULTATI RADA

Prihvaćam da sistemske konstelacije neminovno dovode do promjene paradigme – promjene percepcije tj. načina na koji promatram svijet u sebi i oko sebe. Razumijem da je ta promjena nužna i poželjna za dobar efekat ovog rada i spreman sam otvoriti se prema novim uvidima o životu i dinamici međuljudskih odnosa, iz sistemske perspektive.

Razumijem da za efekat konstelacije moram dopustiti da pokrenuti proces inicira novi, povoljniji pokret u mojoj duši. Razumijem da se promjena događa postepeno i da će mi trebati neko vrijeme da se priviknem na “novo ja” i djelujem iz nove pozicije.

Prihvaćam da odbacivanje uvida proizašlih iz sistemske konstelacije i “ostajanje pri svom”, neće donijeti nikakve promjene na bolje u moj život i time se odričem svih mogućih dobrobiti.

You cannot copy content of this page