S kojim pitanjima radimo?

S kojim životnim pitanjima ulazimo u postavljanje konstelacije?

Uz osobnu odgovornost za vlastite procese, ovaj rad zahtijeva od nas određenu hrabrost i spremnost otvoriti se tzv. polju koje zna, polju informacija našeg sistema i pogledati u stvari kakve jesu te priznati ono što jest. Pristupajući s takvim stavom, otvoreno, bez sumnje prema svemu što se pokaže i bez osude prema svemu što se otvori u konstelaciji, ovaj rad može svakome donijeti mnoge dobrobiti za njegov život. Konstelacije nas neće osloboditi vlastite sudbine, ali nas mogu osloboditi sistemske upletenosti i toga da živimo tuđe sudbine. Jednom kad zauzmemo svoje pravo mjesto prvo u obiteljskom sistemu u koji smo rođeni, pomireni smo sa svojom sudbinom kakva god ona jest za nas te kroz svoj život koračamo s lakoćom noseći samo ono što je naše, olakšani od tuđih tereta. S tog mjesta, lako zauzimamo svoje pravo mjesto u bilo kojem drugom sistemu (partnerskom, poslovnom…).

Konstelacija započinje kratkim uvodnim razgovorom između konstelatora i osobe koja želi pogledati u svoje pitanje na konstelacijski način. Uloga konstelatora je ovdje usmjeriti razgovor na saznanje o bitnim činjenicama o sistemu osobe (tko i što sve pripada) i konstatirati postoji li opravdana potreba za rad, koja bi to potreba bila te ima li energije i ozbiljnosti za ulazak u rad. U sistemsko konstelacijskom radu bavimo se pitanjima od životne važnosti. Svako manje ozbiljno pitanje nije za ulazak u ovaj rad.

sistemske konstelacije, pokreti duše, Bert Hellinger, konstelacije, obiteljske konstelacije, svrha konstelacije

Osoba koja želi pogledati u neko od svojih životnih pitanja može sama doći do pitanja formulirajući ga u svega nekoliko rečenica. Kako? Promatrajući senzacije u svom fizičkom i emotivnom tijelu, kao i svojim mislima. Pri tom se može zapitati: “Što je najpotrebnije za mene sad?”. Također, može se zapitati: “Što bi se za mene promijenilo u mom životu kad bi konstelacija bila uspješna?”

Biti iskren prema sebi u postavljanju pitanja je korak bliže ka razrješenju. To su pitanja za našu dušu i ona je ta kojoj se obraćamo, od koje tražimo odgovor, a duša reagira na naš istinski zov, na naše iskreno traganje. Pitanje mora jasno i sažeto iznijeti ono u što se želi pogledati. Često se događa da dođemo s jednim pitanjem, no ono se kasnije kroz uvodni razgovor pokaže kao pitanje iza kojeg stoji pravo pitanje za rad. U konstalacijski rad ulazimo s pravim pitanjem i zato se često pokaže da na kraju radimo s nečim drugim od onoga što smo zamislili, ali sve u skladu s težnjom naše duše.

Konstelaciju nije moguće raditi za druge osobe. Konstelacija se uvijek radi za osobno životno pitanje i pri tom se gleda u vlastiti sistem.

Primjerice, u slučaju poteškoća u partnerskom odnosu, preporuka je da oba partnera pogledaju u svoj sistem – prvo onaj partnerski, a zatim i onaj primarne obitelj, ako se pokaže potrebnim. Svaki partner u odnosu nosi svoj dio odgovornosti i ne može preuzimati odgovornost drugog partnera. Postoji izuzatak kad možemo i štoviše, kad je poželjno raditi konstelaciju za nekog drugog, a to su djeca. U tom slučaju, povoljno je da oba roditelja rade za svoje dijete, jedan po jedan. Pri tom, djeca ne sudjeluju na samom konstelacijskom radu.

Pitanja za konstelaciju:

  • Odnosi u primarnoj obitelji
  • Partnerski odnosi
  • Odnosi s djecom
  • Zdravlje (osobno ili djece)
  • Razni simptomi
  • Posao
  • Uspjeh

Kao priprema za konstelacijski rad, može biti od pomoći saznati što više činjenica o svom obiteljskom sistemu, onom iz kojeg nam je došao život. Ovdje se mogu preuzeti pitanja i predložak za izradu genograma, u koji se mogu uključiti sve potrebne informacije.

You cannot copy content of this page