Programi

Postavljanje konstelacije u grupi ili individualno

Sistemske konstelacije gledaju na pojedinca kao nedjeljivi dio sistema kojem pripada, prije svega kao dio njegovog obiteljskog sistema (primarnog i osnovanog). Kako je svatko od nas dio svog obiteljskog sistema, tako je isto i naš obiteljski sistem dio nas – mi ga nosimo, osjećamo, dišemo i živimo u svom tijelu, u svojim odnosima, u svom životu.

Kroz sistemske konstelacije povezujemo se s onom univerzalnom ljubavlju, pokretačkom silom u službi života. Uz prihvaćanje i poštivanje sistemskih zakonitosti, oslobađamo se svih onih barijera, koje stoje na putu toj ljubavi i ometaju ljubav da nesmetano teče u našem životu, u našem sveukupnom biću.

Prednosti i razlike konstelacije u grupi i individualno

Sistemske konstelacije se mogu izvoditi u grupi, organizirane kao iskustvene radionice (online ili uživo) te individualno (1:1 online).

U suštini, razlike nema. U oba slučaja, konstelacija je vođena informacijama iz polja sistema, koje se manifestiraju kroz predstavnike u konstelaciji. Svejedno je koji ćete pristup odabrati za pogledati u svoje životno pitanje na sistemski način. To nije presudno za sam rad i efekat konstelacije. Oba načina rada donose isti iscijeljujući pokret u duši.

Jedna od prednosti postavljanja konstelacije u grupi je ta što svaki sudionik ima mogućnost primanja uvida za sebe, bilo iz pozicije onoga koji postavlja svoju konstelaciju, iz pozicije predstavnika u tuđoj konstelaciji ili kao promatrač. Stoga je postavljanje konstelacije u grupi uvijek blagotvoran za sve sudionike grupe. Čak i kad se ne bavimo aktivno osobnim pitanjem, sudjelovanje na iskustvenim radionicama sistemskih konstelacija djeluje iscijeljujuće.

Redovitim svjedočenjem ovom radu, kroz iskustvene radionice sistemskih konstealcija, vježbamo fenomenološku percepciju i pogled iz sistemske perspektive, bivajući u kontaktu s Poljem. Na taj način se nježno, korak po korak, usklađujemo sa sistemskim zakonitostima, što djeluje oslobađajuće prvenstveno na nas, ali i na naš sistem.

Razlika između postavljanja konstelacije u grupi i individualno je isključivo u tehničkoj prirodi izvođenja same konstelacije, u smislu koga ili što koristimo za predstavnike sistema u postavljanju konstelacije. U konstelacijama koje postavljamo u grupi, u službu predstavnika sistema stavljaju se na raspolaganje sudionici iz grupe, dok u individualnom postavu za predstavnike uobičajeno koristimo set drvenih figurica, ručno izrađenih i namijenjenih posebno za ovu svrhu kao i neke druge elemente (kamenčiće, kristale, papir…) po potrebi.

U online postavci ponekad koristimo i druge prikladne online alate kao npr. grafički predložak sa slike niže.

Konstelacije u grupi

U konstelacijama se bavimo univerzalnim temama i svi prisutni na radionici dobit će uvide u skrivene sistemske dinamike, koje vladaju u našim sistemima i našim odnosima. Radi toga je postavljanje konstelacije u grupi uvijek koristan za cijelu grupu i svatko može uzeti za sebe ono što je za njega.

Tko će raditi na svom pitanju, odlučujemo na licu mjesta, na samoj radionici, a prednost imaju oni najpotrebitiji. Uz potrebitost, osluškujemo i osobnu spremnost za pogledati u svoje životno pitanje.  Prije postavljanja konstelacije, kroz kratki razgovor, zajedno dolazimo do onog bitnog, gorućeg pitanja, u koje se treba pogledatii. Ako postoji osobna potreba i spremnost, pojavit će se i pravo pitanje.

U grupi, svaki predstavnik zauzima svoju poziciju u konstelaciji i iz nje nam daje izjave o tome kako se osjeća, što ili koga želi slijediti tj. u kojem smjeru se želi kretati, no to sve nije nužno da bismo dobili uvid iz konstelacije.

U grupama uživo, sama konstelacija se može odvijati u potpunoj tišini i bez ikakve intervencije ili uplitanja konstelatora i tako također uspješno dovesti do uvida kao i do razrješenja – sve bez ijedne riječi (tzv. spiritualne konstelacije).

U praksi, često ipak vršimo određene blage intervencije, kako bismo razotkrili sistemsku dinamiku i upletenost te nježno potaknuli iniciranje novog koraka koji vodi ka razrješenju i tako olakšali sistemski pritisak. Sve to uvijek činimo u poniznosti prema silama Života i Smrti kao i drugim Višim silama te uz poštovanje prema sudbinama svih uključenih.

Ništa se ne događa bez pristanka i dozvole za rad. Ova metoda je izravna i duboka, no istovremeno suosjećajna sa svima i radi za dobrobit svih – za sve iz sistema.

Individualne konstelacije 1:1

U individualnom postavu 1:1, osoba koja postavlja konstelaciju za svoje pitanje i konstelator se zajedno otvaraju prema informacijama iz polja za svaku poziciju u sistemu tj. za pojedinog predstavnika u konstelaciji. Kako? Zauzimjući naizmjence pozicije svakog predstavnika u konstelaciji i promatrajući primljene informacije iz polja iz svake pozicije. To daje jasniju sliku i pogled na situaciju iz perspektive svakog predstavnika iz sistema. Tako se može sagledati situacija kao i odnosi iz drugog ugla te doći do uvida koji su inače, promatrajući samo iz osobne perspektive, sakriveni.

Za one koji nemaju prethodnog iskustva s konstelacijama kao sudionici u iskustvenoj grupi, to ponekad čini konstelator – zauzima poziciju svakog predstavnika u konstelaciji te iz tih pozicija kao i iz one šire sistemske perspektive, daje povratne informacije o primljenim uvidima o sistemskim dinamikama u postavljenom sistemu. Svakako, od veće je koristi ako to možete učiniti sami – otvoriti se za svaku poziciju u konstelaciji, koja predstavlja nekoga ili nešto iz sistema, bez predrasuda i osuđivanja prema svemu što se iz njh pokaže.

Preduvjeti za postavljanje konstelacije i uspješnost procesa

Koji god pristup odabrali (u grupi ili individualno), za uspješnost ovog pristupa, zahtjeva se odraslost, a to podazumijeva spremnost preuzimanja osobne odgovornosti za vlastiti proces.

Postavljanje konstelacije zahtjeva aktivno sudjelovanje osobe koja traga za razrješenjem svoje (nepovoljne) životne situacije. Prije svega, to podrazumijeva otvorenost prema sistemskom pristupu, osobnu spremnost za postavljanje konstelacije i davanje dozvole za rad, s povjerenjem prema metodi i konstelatoru.

Konstelator je u ovom procesu od pomoći tako što promatranjem svega što se pokaže u konstelaciji, fenomenološkom percepcijom i iz sistemske perspektive, uočava i ukazuje na upletenosti, kao i na mogući korak do razrješenja, vođen informacijama iz Polja.

Onaj koji traži rješenje za svoje pitanje je taj koji se mora otvoriti prema dobivenim uvidima u konstelaciji i napraviti iskorak iz starog (nepovoljne pozicije) u novo (povoljnu poziciju), kako bi konstelacija imala efekta. To nitko ne može učiniti za njega. To znači, prvo, otvoriti se u svom srcu prema svemu što se pokaže baš onako kako jest i dalje, naći u svojoj duši mjesta za sve ono što je još u njoj isključeno, a pripada joj. To je put ka iscijeljenju.

Prijava za sudjelovanje

Ako ste privučeni da na svoje životno pitanje zajedno pogledamo i potražimo rješenje iz sistemske perspektive, bilo kroz individualni pristup 1:1 ili sudjelovanjem u iskustvenoj radionici sistemskih konstelacija, prijavite se i zakažite termin za individualne konzultacije ili rezervirajte svoje mjesto u grupi.

Iskustvene radionice sistemskih konstelacija uživo dostupne su za sad u Hrvatskoj (Zagreb) i Srbiji (Šabac), a rado ću se odazvati za održavanje konstelacijske radionice po vašem pozivu i bilo gdje drugdje u regionu.

You cannot copy content of this page