Programi

Sistemske konstelacije se mogu primijeniti u grupi ili individualno.

Koja je razlika između konstelacije u grupi i individualno?

U suštini, razlike nema. U oba slučaja, konstelacija je vođena informacijama iz polja sistema, koje se manifestiraju kroz predstavnike u konstelaciji. Svejedno je koji ćete pristup odabrati za pogledati u svoje životno pitanje na sistemski način. To nije presudno za sam rad i efekat konstelacije. Oba načina rada donose isti iscijeljujući pokret u duši.

Jedna od prednosti rada u grupi je ta što svaki sudionik prima uvide za sebe, bilo iz pozicije onoga koji gleda u svoje pitanje, promatrača ili predstavnika u konstelaciji. Stoga je rad u grupi uvijek blagotvoran za cijelu grupu. Čak i kad ne radimo na osobnom pitanju, sudjelovanje na konstelacijama u grupi djeluje iscijeljujuće. Redovitim svjedočenjem ovom radu, vježbamo fenomenološku percepciju bivajući u kontaktu s Poljem. Na taj način se korak po korak usklađujemo sa sistemskim zakonitostima, što djeluje oslobađajuće prvenstveno na nas, ali i na naš sistem.

Razlika između konstelacije u grupi i individualno je isključivo u tehničkoj prirodi izvođenja same konstelacije, u smislu koga ili što koristimo za predstavnike sistema u postavljanju konstelacije. U konstelacijama koje radimo u grupi, na raspolaganju za predstavnike sistema imamo sudionike iz grupe, dok u individualnom postavu za predstavnike uobičajeno koristimo figurice ili neke druge elemente (kamenčiće, kristale, papir…).

U grupi, svaki predstavnik zauzima svoju poziciju u konstelaciji i iz nje nam daje izjave o tome kako se osjeća, što ili koga želi slijediti tj. u kojem smjeru se želi kretati, no to sve nije nužno da bismo dobili uvid iz konstelacije. Sama konstelacija se može odvijati u potpunoj tišini i bez ikakve intervencije ili uplitanja konstelatora i tako također uspješno dovesti do uvida kao i do razrješenja – sve bez ijedne riječi. U praksi, često ipak vršimo određene blage intervencije, kako bismo razotkrili sistemsku dinamiku i upletenost te nježno potaknuli iniciranje novog koraka koji vodi ka razrješenju i tako olakšali sistemski pritisak. Sve to uvijek činimo u poniznosti prema silama Života i Smrti kao i uz poštovanje prema sudbinama svih uključenih. Ništa se ne događa bez pristanka i dozvole za rad.

U individualnom postavu, osoba koja gleda u svoje pitanje i konstelator se zajedno otvaraju prema informacijama iz polja za svaku poziciju u sistemu tj. za pojedinog predstavnika u konstelaciji. Tako osoba koja radi na svom pitanju u individualnoj konstelaciji, zauzima naizmjence pozicije svakog predstavnika u konstelaciji i promatra primljene informacije iz polja na svim pozicijama. To daje jasniju sliku i pogled na situaciju iz perspektive svakog predstavnika iz sistema. Tako može sagledati situaciju i odnose iz drugog ugla, i doći do uvida koji su inače promatrajući samo iz osobne perspektive, onoga koji traga za razrješenjem, sakriveni. Za one koji nemaju prethodnog iskustva rada kao predstavnici u grupi, to ponekad čini konstelator – zauzima poziciju svakog predstavnika u konstelaciji te iz tih pozicija kao i iz one šire sistemske perspektive, daje povratne informacije o primljenim uvidima osobi koja radi na svom pitanju. Svakako, od veće je koristi ako osoba to može učiniti sama – otvoriti se iz svake pozicije u konstelaciji za predstavnika iz svog sistema, bez predrasuda i osuđivanja prema svemu što iz njh pokaže.

Koji god pristup odabrali (u grupi ili individualno), dobar dio je na onome koji traga za uvidom gledajući u svoje pitanje na sistemski način – prije svega na otvorenosti i spremnosti za ulazak u ovaj rad kao i spremnosti za preuzimanje osobne odgovornost za vlastiti proces. Konstelator je u ovom procesu od pomoći tako što iz fenomenološke i sistemske perspektive uočava i ukazuje na upletenosti, koje se pokažu u konstelaciji, kao i na korak do razrješenja, no onaj koji gleda u svoje pitanje je taj koji se mora otvoriti prema dobivenim uvidima i napraviti iskorak iz starog (nepovoljne pozicije) u novo (povoljnu poziciju). To nitko ne može učiniti za njega. Prije svega, to znači prvo otvoriti se u svom srcu prema svemu što se pokaže baš onako kako jest i dalje, naći u svojoj duši mjesta za sve ono što je još u njoj isključeno, a pripada joj. To je put ka iscijeljenju. Kako je svatko od nas samo dio svog obiteljskog sistema, tako je isto i naš obiteljski sistem dio nas – mi ga nosimo, osjećamo i živimo u svom tijelu.

U sistemskim konstelacijama se povezujemo s onom univerzalnom ljubavlju, pokretačkom silom u službi života. Uz prihvaćanje i poštivanje sistemskih zakonitosti, oslobađamo se svih onih barijera, koje stoje na putu toj ljubavi i ometaju ljubav da nesmetano teče u našem životu, u našem tijelu, u našem sveukupnom biću.

You cannot copy content of this page