Priprema za sudjelovanje

Preduvjeti za postavljanje konstelacije i uspješnost procesa

Ako si intuitivno privučen konstelacijama, to je dobar pokazatelj zova tvoje duše za iscjeljenje kroz ovaj pristup.

Nikakvo predznanje ili prethodno iskustvo nisu potrebni. Svi su dobrodošli! 

Koji god pristup odabereš (u grupi ili individualno), postavljanje konstelacije zahtjeva tvoje aktivno sudjelovanje u potrazi za razrješenjem tvoje (nepovoljne) životne situacije.

Konstelator je u ovom procesu od pomoći tako što promatranjem svega što se pokaže u konstelaciji, fenomenološkom percepcijom i iz sistemske perspektive, uočava i ukazuje na sistemske upletenosti, kao i na mogući korak do razrješenja, vođen informacijama iz polja tvog sistema.

Ako se pitaš jesu li konstelacije za tebe i jesi li spreman za susret sa svojom dušom, iskreno i ogoljeno, promotri svoj unutarnji stav i osjeti koliko si usklađen sa sljedećim:

  • pristupam iz pozicije odraslosti i spreman sam preuzeti vlastitu odgovornost za svoj proces
  • otvoren sam prema novim uvidima iz moje duše za moju dušu
  • osjećam osobnu spremnost za pogledati u ono što jest
  • raspolažem s dovoljno osobnih resursa i imam kapacitet za nošenje s emotivnim procesima, koje konstelacija može pokrenuti u meni za vrijeme ili nakon rada
  • dajem dozvolu za ovaj rad
  • imam povjerenja u metodu konstelacija
  • pristupam s poštovanjem prema metodi i konstelatoru

Uz osobnu odgovornost za vlastiti proces, ovaj rad zahtijeva od nas određenu hrabrost i spremnost otvoriti se polju informacija (tzv. polje koje zna) našeg sistema i pogledati u stvari fenomenološki – vidjeti ih baš onakve kakve jesu. Pristupajući s takvim stavom, otvoreno, bez sumnje prema svemu što se pokaže i bez osude prema svemu što se otvori u konstelaciji, konstelacije mogu svakome donijeti mnoge dobrobiti za njegov život.

Onaj koji traži rješenje za svoje pitanje je taj koji se mora otvoriti prema dobivenim uvidima iz konstelacije i napraviti iskorak iz starog (nepovoljne pozicije) u novo (povoljnu poziciju), kako bi konstelacija imala efekta. To nitko ne može učiniti umjesto nas. To znači, prvo, otvoriti se u svom srcu prema svemu što se pokaže baš onako kako jest i dalje, dati u svojoj duši mjesta za sve ono što se dogodilo kao i sve one koji su još isključeni, a pripada joj. To je put ka iscijeljenju.

Odabir pravog pitanja

Konstelacija započinje kratkim uvodnim razgovorom između konstelatora i osobe koja želi pogledati u svoje pitanje na sistemski način. Uloga konstelatora je ovdje usmjeriti razgovor na saznanje o bitnim činjenicama o sistemu osobe (tko i što pripada u sistem) i konstatirati postoji li opravdana potreba za rad, koja bi to potreba bila te ima li energije i ozbiljnosti za ulazak u rad. U sistemskom radu bavimo se pitanjima od životne važnosti. Svako manje ozbiljno pitanje nije prikladno za ulazak u ovaj rad.

Ako želiš pogledati u neko od svojih životnih pitanja, možeš lako doći do njega, formulirajući ga u svega nekoliko rečenica. Kako? Promatrajući s punom pažnjom senzacije u svom fizičkom i emotivnom tijelu, kao i svojim mislima. Pri tom se možeš zapitati: “Što je zaista najpotrebnije za mene sad?”. Također, možeš se zapitati: “Što bi se za mene promijenilo u mom životu kad bi konstelacija bila uspješna?”

Biti iskren prema sebi u postavljanju suštinskog pitanja je korak bliže ka razrješenju. To su pitanja za našu dušu i ona je ta kojoj se obraćamo, od koje tražimo odgovor, a duša reagira na naš istinski zov, na naše iskreno traganje.

Pitanje mora jasno i sažeto iznijeti ono u što se želi pogledati. Često se događa da nam se inicijalno pokaže jedno pitanje, no ono se kasnije kroz uvodni razgovor s konstelatorom može pokazati kao pitanje iza kojeg stoji pravo pitanje za rad.

Ne moraš unaprijed znati na kojem točno pitanju želiš raditi. Ako postoji unutarnja potreba i spremnost, zajedno ćemo kroz razgovor doći do tvog pravog pitanja.

U konstelaciju ulazimo s pravim pitanjem i zato se često pokaže da na kraju radimo s nečim drugim od onoga što smo zamislili, ali sve uvijek u skladu s težnjom naše duše.

Za koga možemo postaviti konstelaciju?

Konstelacija se postavlja isključivo za osobno životno pitanje i pri tom se gleda u vlastiti sistem, bilo u onaj primarne ili osnovane obitelji. Konstelaciju nije moguće postavljati za druge.

Primjerice, u slučaju poteškoća u partnerskom odnosu, preporuka je da oba partnera pogledaju u svoj sistem – prvo onaj partnerski, a zatim i u onaj primarne obitelj, ako se pokaže potrebnim. Svaki partner u odnosu nosi svoj dio odgovornosti i ne smije preuzimati odgovornost drugog partnera.

Postoji izuzatak kad možemo i štoviše, kad je poželjno postaviti konstelaciju za nekog drugog, a to su naša djeca. U tom slučaju, povoljno je i poželjno da oba roditelja rade za svoje dijete, jedan po jedan. Pri tom, djeca ne sudjeluju na samom konstelacijskom radu.

Smjernice za izradu obiteljskog genograma

Kao priprema za konstelaciju, može biti od pomoći saznati i sakupiti što više činjenica o svom primarnom obiteljskom sistemu. Ovdje se mogu preuzeti pitanja koja mogu poslužiti kao vodič i predložak za izradu genograma, u koji se mogu uključiti sve potrebne informacije.

You cannot copy content of this page