Što nakon konstelacije?

Kako njegovati novi pokret u duši u djelovanju bez djelovanja

Vrijeme integracije

Sistemske konstelacije djeluje duboko iscjeljujuće i oslobađajuće na mnogim razinama. Blagotvorni učinci mogu se ponekad osjetiti momentalno, odmah po završetku konstelacije, a nekad se promjena odvija postepeno, polagano, njegujući novi pokret u duši, u narednim tjednima, mjesecima pa i godinama nakon konstelacije.

U razdoblju prihvaćanja uvida, koje neminovno slijedi nakon konstelacije, dobro je ako možemo u narednim danima odvojiti mirno vrijeme za sebe kad nam je to potrebno kao i vrijeme za odmor. Češće ipak to nije moguće jer život ne čeka i traži naš angažman. Čak i tada, u obavljanju naših svakodnevnih aktivnosti, u sebi uvijek možemo biti u tišini s procesom odmotavanja u našoj duši. To će biti dovoljno.

Također, budući da nove spoznaje mogu emotivno uzdrmati tlo na kojem smo do tad stajali, možemo se osjećati uzburkano ili preplavljeno raznim osjećajima, koje je konstelacija pokrenula u nama. To je uobičajeno, prije nego sve konačno sjedne na svoje mjesto.

U konstelacijama se bavimo tzv. primarnim osjećajima i kao takvima, uvijek ih je sigurno iskazati. Oni dođu, obave “posao” i zatim se povuku, a mi nakon toga ostajemo u miru sa svime što je izašlo na vidjelo u konstelaciji.

Što pomaže i što ne pomaže?

Budući da su ovo duboka iskustva na nivou duše, svako uplitanje kao što su npr. interpretacije uvida “iz glave”, pričanje o konstelaciji i sl. može djelovati kao “korak unatrag” te omesti i tako ugroziti novo iniciran unutarnji pokret. Radi toga, nakon dobivenog uvida o novom koraku, bez obzira razumjeli ga ili ne, najbolje je zaboraviti na konstelaciju i pustiti da se dalje sve odvija samo po sebi, bez da se (u)čini ama baš išta.

U nekim slučajevima razrješenje će pak iskristalizirati egzaktan korak, koji je nužan poduzeti za željenu promjenu. Tada odluka o poduzimanju bilo kakve konkretne akcije u tom smjeru, ostaje na osobnom izboru i odgovornosti pojedinca.

U završnu sliku konstelacije – sliku razrješenja, možemo se uvijek vraćati. Ta slika je dar za našu dušu i možemo oživjeti sjećenja na nju kao i na popratne osjećaje, kad god osjetimo potrebu. To je od koristi. Tako potpomažemo integraciju iskustva.

Koliko nam je konstelacija potrebno da bismo razrješili (sva) svoja životna pitanja?

Na to pitanje ne postoji jedinstveni odgovor. Možda već nakon prve konstelacije, možda nakon nekoliko puta, a možda nas ovaj rad uzme na način da stavimo svoj život u njegovu službu do kraja života ili možda samo na neko vrijeme. To je odgovor koji će svakom doći u suglasju s njegovom dušom. Nema pravila. Svatko bira svoj tempo i način na koji želi sudjelovati u ovom radu.

Isprva, kad iskusimo snagu i blagodati ovog rada, možemo se lako uloviti u zamku da pokušamo razriješiti sva svoja životna pitanja kroz konstelacije, želeći se poboljšati, popraviti, unaprijediti na svim poljima, ali nakon nekog vremena osobna pitanja počinju jenjavati i pojavljuju se sve manje i manje. Odjednom osjetimo da smo u miru sa svojom sudbinom. I tada, bez osobnih pitanja, možemo nastaviti prakticirati sistemske konstelacije kao predstavnici u tuđim konstelacijama ili kao promatrač. I tako nam sistemske konstelacije mogu biti od koristi jer i na taj način njegujemo iscjeljujuće pokrete u duši. Česti boravak u polju blagotvoran je sam po sebi.

Kad mogu postaviti sljedeću konstelaciju?

Nakon konstelacije, dobro je i korisno odvojiti potrebno vrijeme za integraciju doživljenog iskustava i prihvaćanje dobivenih uvida. To je unutarnji proces koji se odvija u duši, kod svakog u svom tempu, i niti ga možemo niti ga trebamo požurivati.

Radi toga, u vremenu integracije, nije preporučeno postavljati novu konstelaciju i započinjati novi proces, dok se onaj prethodni još nije u potpunosti odmotao. Kako ćemo to prepoznati? Kroz razne dobrobiti, koje se mogu manifestirati u našem životu nakon konstelacije.

Ako se nakon nekog vremena opet osjetimo zaglavljeni u nekom drugom pogledu, možemo se ponovno okrenuti ka unutra, otvoriti se prema novom životnom pitanju za nas i pogledati na njega kroz sistemsku perspektivu – postavljanjem konstelacije.

Promjena paradigme

Iskustvo bivanja u polju razvija promjenu percepcije, promjenu paradigme i odjednom sve počinjemo promatrati kao pokrete duše i uviđati kao odraz kreativnih pokreta duha i van konstelacije. Više nema povratka “na staro”. Već i nakon jednog konstelacijskog iskustva, mi smo zauvijek promijenjeni.

You cannot copy content of this page