Što nakon konstelacije?

Kako njegovati novi pokret i što učiniti nakon konstelacije?

Sistemske konstelacije djeluje duboko iscjeljujuće i oslobađajuće na mnogim razinama. Blagotvorni učinci mogu se ponekad osjetiti momentalno, odmah po završetku rada, a nekad se promjena odvija postepeno, polagano odmotavajući novi pokret u duši, u narednim mjesecima pa i godinama nakon rada.

U tom razdoblju prihvaćanja uvida dobivenog u sistemskoj konstelaciji, koje neminovno slijedi nakon konstelacije, dobro je ako si možemo priuštiti makar taj dan ili narednih dana, malo mira i odmora. Također, budući da nove spoznaje mogu emotivno uzdrmati tlo na kojem smo do tad stajali, možemo se osjećati preplavljenima raznim emocijama. Dobro je ako pri tom imamo podršku naših ukućana i ako možemo odvojiti vrijeme za sebe kad nam je to potrebno. No, češće obitavamo van idealnih uvjeta jer život ne čeka i traži naš angažman. Čak i tada, u obavljanju raznih dnevnih aktivnosti, u sebi, uvijek možemo u tišini biti s procesom odmotavanja u našoj duši. To će biti dovoljno.

Budući da su ovo duboka iskustva na nivou duše, svako uplitanje nakon rada kao što su npr. interpretacije uvida “iz glave”, pričanje o konstelaciji i sl. može djelovati kao “korak unatrag” te omesti i tako ugroziti novo iniciran unutarnji pokret. Zato je najbolje, nakon dobivenog uvida o novom koraku, bez obzira razumjeli ga ili ne, zaboraviti na rad i pustiti da se dalje sve odvija samo po sebi, bez da se (u)čini ama baš išta. U nekim slučajevima razrješenje će pak iskristalizirati egzaktan korak, koji je nužan za promjenu da se dogodi. Tada odluka, o poduzimanju bilo kakve konkretne akcije u tom smjeru, ostaje na izbor i odgovornost pojedincu.

sistemske konstelacije, konstelacije, pokreti duše, konstelacije iskustvo, konstelacije Hellinger, porodične konstelacije, obiteljske konstelacije, porodični raspored

Koliko nam je konstelacija potrebno da bismo razrješili svoja životna pitanja? Kad smo završili s konstelacijama? Na to pitanje ne postoji jedinstveni odgovor. Možda već nakon prve konstelacije, možda nakon nekoliko puta, a možda nas ovaj rad toliko uzme da stavimo svoj život u njegovu službu do kraja života ili možda samo na neko vrijeme. To je odgovor koji će nam doći iz naše duše. Nema pravila. Svatko bira svoj tempo u kojem želi sudjelovati u ovom radu.

Isprva, kad iskusimo snagu i blagodati ovog rada, možemo se lako uloviti u zamku da pokušamo razriješiti sva svoja životna pitanja kroz konstelacije, želeći se poboljšati, popraviti, unaprijediti na svim poljima, ali nakon nekog vremena osobna pitanja počinju jenjavati i pojavljuju se sve manje i manje. Odjednom osjetimo da smo u miru sa svojom sudbinom. I tada, iako bez osobnih pitanja, možemo nastaviti s ovim radom kao predstavnici u tuđim konstelacijama ili samo kao promatrač. I tako, sistemske konstelacije mogu nam biti od koristi jer na taj način njegujemo iscjeljujuće pokrete u našoj duši. Česti boravak u polju blagotvoran je sam po sebi.

Iskustvo bivanja u polju razvija promjenu percepcije, promjenu paradigme i odjednom sve počinjemo promatrati kao pokrete duše i uviđati kao odraz kreativnih pokreta duha i van konstelacije. Više nema povratka “na staro”. Već i nakon jednog konstelacijskog iskustva, mi smo zauvijek promijenjeni.

You cannot copy content of this page